De shakes: pro's & contra's

Het concept is algemeen bekend: een maaltijd vervangen door een shake, om zo gewicht te verliezen. Maar hoe effectief zijn deze afslankdrankjes?

© Shutterstock

Proteïneshakes en maaltijdvervangers:

Er is een belangrijk verschil tussen proteïneshakes en maaltijdvervangers. Proteïneshakes zijn geen maaltijdvervangers, ze hebben een lager caloriegehalte ( rond de 100 kcal) en een compleet andere samenstelling dan maaltijdvervangers. Ze bevatten vooral eiwitten, zo goed als geen koolhydraten en meestal geen vetten. Ze passen dan ook strikt binnen een proteïnedieet en dienen niet als maaltijdvervanger.

Maaltijdvervangers, zoals de naam al zegt, zijn shakes die een maaltijd vervangen. Ze bieden een mix aan van koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Afhankelijk van hoe snel je wil afslanken, ruil je het onbijt en/of de lunch in voor zo'n maaltijdvervangende shake en zet je 's avonds een gezonde maaltijd op het menu. Een vervangmaaltijd moet wel minimaal 200 calorieën bevatten en duidelijk de omschrijving 'maaltijdvervangend product' vermelden.

Pro's:

  • Het is een gezond alternatief voor een klassieke maaltijd.
  • Het is snel en je hoeft er bijna niets voor te doen.
  • Je spaart heel wat calorieën uit.
  • Je krijgt de nodige voedingsstoffen en vitaminen binnen.
  • Een handig hulpmiddel als je gewicht wil verliezen (mits je ze correct gebruikt).
  • Je bepaalt zelf hoe snel je afvalt, door een, twee of drie maaltijden per dag te vervangen.
  • De juiste hoeveelheden zorgen ervoor dat je niet te veel eet.

Contra's:

De smaak is niet altijd even aangenaam, zoek naar een shake die je lekker vindt en de nodige voedingsstoffen bevat.

Als de overige 'echte' maaltijden niet goed samengesteld zijn, is de kans heel groot dat je de 'gewonnen' calorieën weer compenseert.

Maaltijdvervangers zijn vaak niet uitgebalanceerd. Dikwijls bevatten ze te weinig vezels, eiwitten, weinig goede vetzuren of te veel suikers.

Shakes drinken is op zich niet leuk.

Na verloop van tijd wordt het eentonig.

Daarnaast gaan maaltijdvervangers vaak gepaard met het jojo-effect, omdat je lichaam na het dieet moeilijk weer kan wennen aan je “normale eetpatroon”.

Ontdek hier alle voorradige shakes!

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!