Tips tegen cellulite (sinaasappelhuid)

Cellulite (nee - niet cellulitis) of sinaasappelhuid: voor veel vrouwen een onwelkom iets. Gelukkig is het volledig onschuldig en kun je ook zelf wat doen om cellulite mogelijk te verminderen en voorkomen. 

 © Shutterstock 

Cellulite is gebobbelde huid en/of huid met putjes erin door de toestand van het onderhuids vet. Cellulite of sinaasappelhuid is onschuldig en volkomen normaal.

Niet te verwarren met cellulitis, wat in feite een bacteriële ontsteking van het onderhuids bindweefsel is en waarvoor medische behandeling noodzakelijk is.

Cellulite komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste vrouwen hebben een mindere of meerdere vorm van cellulite na hun puberteit. De bekendste plaatsen voor cellulite zijn dijen, heupen en billen, maar het komt ook voor op de borsten, de onderbuik en de bovenarmen. Dit zijn de voorkeursplaatsen omdat de vetcellen hier dicht onder het huidoppervlak liggen, en helaas zijn dit ook de plaatsen waar vrouwen bij voorkeur vet opslaan. Als we ouder worden, wordt onze huid minder elastisch, waardoor er bij ouderen vaak meer cellulite is.

Cellulite is ook iets wat voorkomt in bepaalde families, dus erfelijkheid speelt een duidelijk rol.

Een inactieve levensstijl en zwangerschap verhogen ook de kansen op het krijgen van cellulite: waarschijnlijk door mindere doorbloeding en een andere hormonen balans.

Je kunt een milde vorm van cellulite zien door je in je huid te knijpen op een plek waar je cellulite verwacht, zoals op je dijen. Door te knijpen worden dan de putjes zichtbaar die je zonder knijpen nog niet zou zien.

Er is geen duidelijke relatie tussen cellulite en overgewicht. Ook slanke vrouwen kunnen namelijk cellulite hebben. Wel kan bij overgewicht al aanwezige cellulite duidelijker zichtbaar zijn. Het vet bij overgewicht ligt vaak dieper in het lichaam, bijvoorbeeld rond organen, terwijl het vet bij cellulite zich onder de huid bevindt. Maar verkeerde eetgewoonten en weinig beweging dragen zowel bij aan het ontstaan van cellulite als aan het ontstaan overgewicht.

Hoewel cellulite onschuldig is, willen we er als vrouw toch graag mooi uitzien: dus met minder of geen cellulite! Er worden tegenwoordig vele behandelingen zoals massages en crèmes aangeprezen voor cellulite, helaas brengen vele niet de beloofde resultaten. Vaak zijn de resultaten maar tijdelijk. Onderzoekers zijn wel op zoek naar mogelijk medische behandelingen.

We hebben toch een lijstje voor je gemaakt met dingen die je kunt doen om cellulite mogelijk te voorkomen en/of verminderen – zonder dat het je meteen handen vol geld kost:

  • Regelmatig bewegen, het liefst zo’n 30 tot 60 minuten per dag.
  • Gezond dieet. Eet minder zout, suikers en vetten. En eet veel groeten en fruit, vooral als ze veel vitamine C bevatten. Vitamine C speelt een rol in de aanmaak van collageen, wat bijdraagt aan een elastische en soepele huid.
  • Drink genoeg water, in ieder geval 1,5 tot 2 liter per dag. Zo kunnen afvalstoffen afgevoerd worden.
  • Slaap voldoende: de meeste volwassenen hebben 6 tot 8 uur slaap nodig. Met voldoende slaap houdt je je hormonen in balans.
  • Gezonde levensstijl, bijvoorbeeld minderen of stoppen met alcohol en roken. Roken is bijvoorbeeld niet goed voor onze bloedsomloop.
  • Afvallen tot een gezond gewicht voor jou (consulteer je huisarts indien nodig hierover).
  • Massage van (voorkeursplaatsen van) cellulite, ter bevordering van de bloeddoorstroming.
  • Tweemaal daags aanbrengen van een 0.3 procent retinol (vitamine A) bevattende crème, hiermee ziet cellulite er beter uit na een behandeling van 6 maanden. Een lange adem is dus wel nodig!

Mocht je toch bezorgd zijn over het uiterlijk van je huid, dan kun je je huisarts bezoeken voor advies. Via je huisarts kun je bespreken of methodes zoals laser en radiofrequentie behandelingen, echo behandeling en cryolipolysis iets voor jou kunnen zijn. En je kunt via je huisarts ook verwezen worden naar een dermatoloog (huidarts) of plastisch chirurg.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!