Overgewicht: Wat kunnen medische redenen zijn voor overgewicht?

Wie te veel of ongezond eet en weinig tot niet beweegt, wordt dikker. Dat weten we allemaal. Maar: hoe komt het dat de ene - zelfs met goede voeding en beweging - dikker is dan de andere? Wat kunnen, met andere woorden, medische redenen zijn voor overgewicht? Wij zetten ze op een rijtje. 

© Shutterstock 

Maar eerst even dit: uiteraard is er ook een genetische factor. De ene komt nu eenmaal sneller bij of valt moeilijker af dan de andere door wat je doorkreeg via je genen. Het is simpelweg pech of geluk. Maar: er kunnen ook zuiver medische oorzaken mee gemoeid zijn. Een opsomming van wat er mogelijks aan de hand kan zijn:

TE TRAAG WERKENDE SCHILDKLIER

Onze schildklier is een heel belangrijk orgaan in onze stofwisseling. Werkt die schildklier vertraagd, dan vertraagt ook de stofwisseling en worden vetten trager verbrand. Gevolg: je komt aan. Ook oververmoeidheid is een symptoom bij een te traag werkende schildklier. Een te snel werkende schildklier veroorzaakt precies het omgekeerde effect: patiënten verbranden sneller vet en vermageren, maar zijn ook onrustiger en slapen slecht. Een onderzoek bij de huisarts kan bevestigen of uitsluiten dat je schildklier te traag werkt.

AANDOENING VAN DE HYPOTHALAMUS

Het komt gelukkig maar heel zelden voor, maar bepaalde aandoeiningen aan de hypothalamus of hypofyse, in de hersenen, kunnen ervoor zorgen dat je dikker wordt. In dat hersengedeelte wordt onder andere onze behoefte aan eten én het verzadigingsgevoel geregeld. Wanneer daar iets foutloopt, kan dat dus zorgen voor een toename van het gewicht.

GEBRUIK VAN BEPAALDE MEDICIJNEN

Sommige medicijnen kunnen overgewicht in de hand werken. Bèteblokkers bijvoorbeeld zorgen ervoor dat vet veel minder gemakkelijk wordt afgebroken. Ook veel geneesmiddelen tegen depressies, suikerziekte en epilepsie kunnen voor een ongewenst neveneffect zorgen en je doen aankomen in gewicht.

HORMONALE VERANDERINGEN

Zowel een zwangerschap als de menopauze veroorzaken hormonale veranderingen in het lichaam van een vrouw. Het lichaamsgewicht kan hierdoor toenemen.

SLECHTE HARTFUNCTIE

Een slecht werkend hart, en met name de pompfunctie die verminderd is, kan ervoor zorgen dat het lichaam meer vocht vasthoudt, met als gevolg gewichtstoename.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!