Kousen tegen cellulitis: hoe werkt het?

Heel wat vrouwen hebben er last van: sinaasappelhuid of cellulitis. Niets om je zorgen over te maken, maar de meesten willen er wel graag van af. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, kousen die cellulitis doen verdwijnen. Werkt het echt? En hoe dan wel? 

Eerst en vooral: hoe ontstaan die sinaasappelhuid precies? Simpel gezegd is het een ‘niet zo fraaie’ verdeling van onderhuids vet. Bij vrouwen zit dat vet net onder de huid in de vorm van verticale zuiltjes, waarvan er sommige dikker worden als je verzwaart. Verlies je opnieuw enkele kilo’s, dan vermageren die dikke zuiltjes niet méér dan de andere en komen de twee soorten naast elkaar te liggen. Zo ontstaat een soort golfplaatpatroon dat zichtbaar wordt in de huid. Tussen die vetzuiltjes kan er ook nog eens van alles mislopen: de bloedvaten en lymfevaten ertussen kunnen afgesneden worden waardoor er kleine vochtophopingen ontstaan.

Micromassage

In de winkel en apotheek vinden we al een tijdje allerlei smeermiddeltjes om cellulitis tegen te gaan. Minder bekend en vernieuwender zijn de anticellulitiskousen en -shorts, die van Solidea bijvoorbeeld. Een soort van panty zeg maar die belooft cellulitis te verminderen.Hoe die magische kousenbroeken precies werken? Het codewoord is micromassage. We vertelden daarnet al dat cellulitis ontstaan door vocht dat niet weg geraakt. De anticellulitiskousen worden gemaakt van driedimensionale materialen met een specifieke reliëfknoop. Door te bewegen voeren die een soort micromassage uit op de huid: de circulatie wordt gestimuleerd en het overtollige vocht wordt afgevoerd. En dat in combinatie met een graduele compressie, waardoor de kousen ook helpen als je last hebt van vermoeide en zware benen. Een echt wondermiddel dat cellulitis doet verdwijnen als sneeuw voor de zon bestaat simpelweg niet, maar deze innoverende panty’s helpen je wel al een heel eind op weg.

Wat kan je nog doen?

Beter voorkomen dan genezen uiteraard! Enkele tips om cellulitis te verhelpen of voorkomen:

1. Behoud een gezond gewicht

Vermageren, weer aankomen en opnieuw vermageren: het is nefast voor een sinaasappelhuid. De dikke vetzuiltjes krijgen om die manier meer volume en het contrast met de dunnere zuiltjes wordt alleen maar groter. Het jojo-effect dus maar beter vermijden.

2. Eet gezond en gevarieerd

Hoe je het ook draait of keert, cellulitis is een vetgerelateerd probleem. Vermijd dus voeding met veel verzadigde vetten en suikers. Wees extra waakzaam voor de verborgen suikers, die je bijvoorbeeld vaak vindt in bereide maaltijden.

3. Bewegen en blijven bewegen

Probeer lichaamsbeweging in je dagelijkse leven in te bouwen. Neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto iets verder en fiets naar de winkel. Het zijn kleine veranderingen die een wereld van verschil kunnen maken.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!